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Question No. Category Section Page / 
Doc No. Question/Comment Response Explanation

1 Attach_A Agreement 9

Paragraph 3 states - A complete submittal package shall be limited to one 
phase (ex. Preliminary/Right Of Way (ROW)/Final/Release For Construction 
(RFC)) of one roadway segment or structure and include all design 
deliverables specified in Exhibit 4z. Can this be changed change to "…one 
roadway segment and/or structure..." to allow roadway and bridge plans to 
be submitted concurrently.

Revision Yes.  Revision will be made.

2 Attach_A Exhibit 4z 2.0
The list of submittals required includes submittals for ITS and for 
Independent Peer Reviews.  Please clarify if these submittals are required for 
this project.

Revision Submittals for ITS and independent peer reviews will be removed.

3 PIP Geotechnical

S-13-130 
BRO Clay 
Creek - 

Geotechni
cal 

Baseline 
Report

Both soil test borings for S-13-130 BRO Clay Creek report SPT N-values 
consistent with the SCDOT GDM definition of rock (50/2"), but no rock coring 
was performed.  What rock quality and strength should be assumed for this 

site?

No_Revision

GDM Section 5.3.2.4 says rock coring should begin when drilling refusal is 
encountered "and" an SPT N-value of 50 blows per 2 inches or less of 
penetration is encountered. Drilling refusal was not encountered, so rock 
coring was not conducted.  Engineering judgement must be exercised by the 
Geotechnical Engineer of Record.

4 PIP Geotechnical

S-13-531 
BRO 

Mangum 
Branch - 

Geotechni
cal 

Baseline 
Report

Both soil test borings for S-13-531 BRO Mangum Branch report SPT N-values 
consistent with the SCDOT GDM definition of rock (50/2"), but no rock coring 

was performed in these zones.  What rock quality and strength should be 
assumed for these zones?

No_Revision

GDM Section 5.3.2.4 says rock coring should begin when drilling refusal is 
encountered "and" an SPT N-value of 50 blows per 2 inches or less of 
penetration is encountered. Some rock coring was performed in boring S-13-
531-1, however, the rock cores exhibited an RQD value of 0%, so unconfined 
compressive strength testing was not possible.  See Exhibt A-10 of the 
Geotechnical Subsurface Data Report for photos of the material recovered.   
Engineering judgement must be exercised by the Geotechnical Engineer of 
Record.

5 Attach_A Exhibit 4z 3.3.5

Section 3.3.5 of Exhibit 4z states Final Bridge Hydraulic Design Reports shall 
include, but not be limited to "Address CLOMR and/or "No Impact" 
Certifications (for each applicable location)."  Two bridges are located within 
regulatory floodways.  If the final designs for these two bridges meet No 
Rise/No Impact requirements, will the Department allow No Impact 
Certifications in lieu of MT-2 applications (CLOMR)?

No_Revision
If no Impact criteria is met, then there should be no MT-2 application 
required. See Hydraulic Design Bulletin 2019-4 for details.

6 Attach_B Hydraulics

3. 
Package 

20_Bridge
Info.pdf

If all SCDOT requirements related to hydraulic design and other disciplines 
can be met, will the Department consider ATCs that reduce the Minimum 

Bridge Lengths shown in the table?
No_Revision

ATC's can be proposed to reduce Minimum Bridge lengths when all other 
design criteria is being met.
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7 Attach_A Exhibit 4e
Page 3 / 
Section 
2.2.1.2

Section 2.2.1.2 specifically calls for the bridges at S-1086, S-292, and S-998 
to be design for a 2% AEP (50-year) storm event.  The Project Information 
Package (PIP) hydraulic models, hydraulic reports, and conceptual plans 
that use a 4% AEP (25-year) storm event.  While we understand the PIP if 
for information only, if these models were used to estabish any other 
project information, there could be contradictions in design.  Please clarify.

Revision This will be corrected in 4e.

8 Attach_A Exhibit 4e
Page 4 / 
Section 
2.2.1.4

Does 2.2.1.4 apply to both full design criteria bridges and low volume 
bridge criteria designed bridges? Revision Correction made in 4e for Low volume bridge sites.

9 Attach_A Exhibit 4e
Page 4 / 
Section 
2.2.1.5

Does 2.2.1.5 apply to both full design criteria bridges and low volume 
bridge criteria designed bridges? Revision

PCDM-11 allows for maintaining or improving for low volume sites. Revision 
made in 4e

10 Attach_A Exhibit 4e
Page 4 / 
Section 
2.2.1.5

Will the Department allow the low chord to be lowered if the proposed 
bridge will pass the 500-year storm event for the Low Volume Bridges? No_Revision This can be proposed as an ATC with appropriate justification.

11 Attach_A Exhibit 4e
Page 4 / 
Section 
2.2.1.6

Section 2.2.1.6 states "Bridge ends shall not be inside the limits of existing 
bridge ends (as defined along the centerline of the roadway)."   Is there a 
minimum set-back for new bridge ends?

No_Revision No setback distance required.

12 Attach_A Exhibit 4e

Page 5 / 
Sections 
2.2.1.7 & 

2.2.1.8

Bullet 2 of Section 2.2.1.7 states "Provide a minimum 5-foot setback from 
the top of the channel bank to the centerline of the pier (pile or column) on 
the overbanks for Low Volume Criteria sites."  

Bullet 3 of Section 2.2.1.8 states "Provide a minimum 5 foot abutment toe 
setback from the top of the channel bank for Low Volume Criteria sites. S-
296 Blackwell Mill Stream has no defined channel, so no setback distance 
will be required." 

Please clarify how the top of channel bank for S-296 is defined for 2.2.1.7.  
Is the intention that 2.2.1.8 supercedes 2.2.1.7 for S-296?  Please clarify the 
contradiction between these two sections.

Revision
S-296 has no defined channel so no sebacks are required for pier or 
abutment. A revision will be made in 4e. New abutment toes must not 
extend past the abutment toe of the existing bridge. 

13 Attach_A Exhibit 4e
Page 6 / 
Section 

2.2.2

Section 2.2.2 requires use of the USGS Regression equations to generate 
discharges for the SCDOT runs.  The USGS has provided updated regression 
equations.  Have these been adopted by the SCDOT? Which version of the 
equations should be used for the SCDOT model?

Revision
The latest USGS regression equations are based off of additional data 
acquired and should be used. A revision will be made in exhibit 4e.

14 Attach_A Exhibit 4e 5

Exhibit 4e Section 2.2.1.7 states that centerline of piers (pile or column) are 
to be set back 10' from top of bank and references Figures 4 and 5 in HDB 

2019-4. HDB 2019-4 and the referenced figures only require a 5' setback for 
pile supported bents. Recommend Exhibit 4e be modified to allow a 5' 

setback for pile supported bents per HDB 2019-4.

Revision 5' setback for plle supported bents will be revised in 4e.

15 Attach_A Agreement 9
Agreement Section II.D.3 does not appear to allow roadway and bridge 

packages to be submitted together. Recommend this be allowed similar to 
other recent DB packages.

Revision
Agreement revised to allow both road and bridge submittal simultaneously 
for each site.
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16 Attach_A Agreement 35

Would SCDOT consider lowering the Umbrella Liability Coverage to be more 
in line with Packages 14 and 15. As stated, the amount is high for the work 

and risks associated with close and detour type projects not on primary 
routes.

Revision Revised to be in line with Package 14 and 15.

17 Attach_A Exhibit_4a 5
Section 2.14 states to accommodate the Lindsay Pettus Greenway. Are any 
documents, planning level documents, or designs available for the teams to 

review regarding this project? 
Revision

Conceptual sketches will be provided in the PIP, these are for information 
only. The Carolina Thread Trail Master Plan does not provide a specific design 
for this portion of the Lindsey Pettus Greenway. What the master plan does 
provide is general design guidance for trails, which has been reflected in the 
RFP. Additional information can be found at 
https://lindsaypettusgreenway.org/.

18 Attach_A Exhibit_4a 3

Exhibit 4a Section 2.10 requires MASH compliant guardrails at all bridge 
quadrants except for S-292. Recommend this section be modified to allow 

pre-mash guardrail at locations where the use of MASH guardrail would 
require a driveway to be relocated resulting in the need for additional right-

of-way to be purchased and to eliminate the requirement for trailing end 
guardrails at locations where additional right-of-way would be required for 

driveway installation if the trailing end of the bridge is outside the clear zone. 
These modifications will also aid in meeting turning movement requirements 

for impacted driveways.

No_Revision
A modification will not be made to the guardrail requirements, but 
engineering judgement/practice should be used to reduce guardrail length of 
need where feasible.

19 PIP Structures Will Microstation files be available for the R2 Bridge Plans? No_Revision
Microstation files currently on the website (version dated 07/18/23) are the 
latest and greatest and should match the R2 Conceptual Bridge Plans (version 
dated 08/21/23).  No update needed.

20 Attach_A Exhibit_4b 2.1.2
Section 2.1.2 of Exhibit 4b states Seismic Design Summary Reports are not 
required for all sites, however Exhibit 4z Section 2.0 requires Preliminary, 
Final, & RFC Seismic Design Summary submittals. Please clarify.

Revision Exhibit 4z will be revised.

21 Attach_A Exhibit_4b 2

Exhibit 4b Section 2.1.6 states minimum the minimum span length for any 
structure type is 40 feet. SCDOT standard drawings allow for use of 30' 

prestressed cored slabs (704-30). Recommend revising minimum span length 
to 30' to be consistent with standard drawings and request review of 

minimum bridge lengths if the 30' span is allowed.

No_Revision 40' is the minimum span length for this project.

22 PIP Utilities Are CADD files available with the Utility information provided in .pdf format? Revision Files will be provided in Attachment B.

23
Page 6 / 
Section 

2.2.3

Will The Alligator Rural Water 4" waterline be allowed to reattach to the 
new structure at S-296?

No_Revision SCDOT is currently pursuing no re-attachment. 

24 Attach_B Environmental
Can the environmental boundaries shown in the conceptual plans be 

provided in CADD format be provided?
Revision Files will be provided in PIP.
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25 Attach_A Exhibit_4a 2.6

Section 2.6 states “Retain existing centerline for all bridge sites.” The 
centerline for S-130 provided in Attachment B appears to be off 
approximately 1’-1.3’, resulting in existing widths to the edge of pavement of 
approximately 7.5’-8’ and 11’-11.5’ from STA 24+50 to 26+50. Are Design-
Build Teams expected to revise the best fit existing centerline to tie in the 
edge of pavements?

Revision

Based on the existing bridge plans, this alignment is correct. RFP Section 2.6 
has been revised to state "Retain existing survey centerline for all bridge 
sites." The Design-Build Team is expected to taper the proposed edges of 
pavement at an appropriate rate to tie into the existing edges of pavement.

26 Attach_A Exhibit_4a

Section 2.11 states “Secure a minimum right-of-way width of 75 feet on each 
side of the structure centerline and minimum 75 feet from each end of the 
bridge at each site where any right-of-way is required as described herein; 
refer to SCDOT Roadway Design Manual Chapter 12 Section 12.1.14”. Section 
12.1.14, Figure 12.1-D, of the RDM specifies extending the New R/W to the 
nearest even station or 25’ interval beyond 75’.  Please clarify if the minimum 
New R/W is 75’ or 75’ plus the required distance to get to an even station or 
25’ interval.

No_Revision
If your bridge begin/end does not fall on an even station, then extend past 
the 75' minimum to an even station. If your bridge begin/end does fall on an 
even station, 75' minimum is appropriate. 
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